Daar ben ik vet mee…

Wil je afvallen? Beter 1 uur koken dan 1 uur sporten…

 

Vaak krijgen wij de vraag of sporten alleen helpt om gewicht te verliezen… Helaas is het niet zo.  Een 5 jaar geleden zijn er enkele wetenschappers naar Afrika vertrokken met dezelfde vraag. Ze vroegen zich af of Hanza (een van de laatste jager-voedselverzamelaars) meer calorieën verbruiken als de gemiddelde Westerling. Want ons huidig menselijk beeld is dat hard werken gelijk staat aan een hogere energieconsumptie en zo de obesitas epidemie zou verklaren.

 

Maar jammer genoeg is dit niet waar…

 

De mannelijke Hanza populatie consumeerde en verbruikte dagelijks rond de 2600 kcal en de vrouwen zaten rond de 1900 kcal.

Dit is slechts 200 kcal meer als de gemiddelde Westerling. Maar waarom ligt hun energiebehoefte of metabolisme niet hoger? Dit is waarschijnlijk te wijten aan het mens zijn. We zijn enorm goed in een stabiel energieverbruik. Net zoals wij alles zo efficiënt mogelijk willen laten gebeuren. Is ons metabolisme ook zo. Beter nog als in de dierenwereld. Gelijkaardige fenomen zijn ook gespot geweest in dierentuinen, waarin bleek dat het energieverbruik van dieren die in de zoo zaten evenveel was als die van in het wild.

 

Hoe kan dit?

 

Zoals boven vermeld past ons metabolisme zich zo aan dat het energiestabiel blijft. De theorie bestaat dat ons lichaam zich aanpast aan een actief levensstijl door energie af te wenden van ontstekingsprocessen en andere processen op cellulaire niveau die op lange termijn schadelijk kunnen zijn. vb chronische ontstekingen, denk maar aan het verband tussen hart-en vaataandoeningen en auto-immuunziektes. En deze energie dan gebruikt in metabole processen die gaande zijn in de sportende spier.

 

Wij zijn de grootste slokkoppen van het dierenrijk…

Vergeleken met onze neven de aapjes. Verbruiken we 400 kcal meer per dag…

Dit doen we omdat we een groot brein hebben, meer kinderen baren en vooral ook omdat ons lichaam behoorlijk oud kan worden. Maar waarom worden we dan nog dik? En blijven de aapjes in de zoo zo afgetraind.

Naast al onze voordelen hebben wij één groot nadeel. Namelijk een bijzonder gevoelig spijsverteringskanaal en zijn wij afhankelijk van voedsel dat moeilijk te bemachtigen was. Wij kunnen helaas niet grazen, maar we waren wel in staat om dagen aan een stuk te wandelen, jagen en voedsel te verzamelen.Dit alles was mogelijk door het vermogen van vet aan te maken.

 

Zo zie je maar dat het gezegde: “ Elk pondje gaat door het mondje.” Nog steeds van toepassing is. En dat we vooral moeten sporten om gezond te blijven en juist eten om de weegschaal niet te zien omslaan. Gelukkig maar dat PureSquare je wel een handje helpt bij dit alles.

Proefpakket
bestellen